Actueel

René ten Bos benoemd tot Denker des Vaderlands

Filosoof René ten Bos volgt Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Ten Bos is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij Boom verschenen vele publicaties van zijn hand. Begin dit jaar nog 'Dwalen in het antropoceen', eerder 'Water' dat op de shortlist van de ECI Literatuurprijs stond, en 'Bureaucratie is een inktvis' dat de Socratesbeker voor prikkelendste filosofieboek van 2016 won. De Denker des Vaderlands is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie.

  

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een oorspronkelijk denker. Tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns gangbare ideeën opzij en biedt een breed en kritisch perspectief. Hierin schuwt hij geen enkel onderwerp. Zo analyseert hij net zo makkelijk de managementwereld als het dierenrijk, gendervraagstukken of onze omgang met de natuur.

Ten Bos ziet het als de taak van de filosoof om vooral niet teveel met de “morele hakbijl” klaar te staan, maar om te gaan met paradoxen. Para betekent ‘tegen’, en doxa is ‘mening’. Het gaat er dus niet om een mening te hebben, maar om ertegenin te denken, of te laten zien dat een mening te makkelijk is, omdat er verschillende problematische kanten aan om het even welke mening zitten.” Als Denker des Vaderlands wil hij de complexiteit van problemen verhelderen.

Bij het publiek is Ten Bos bekend door zijn vele publicaties bij Boom uitgevers Amsterdam. Vorige maand verscheen Dwalen in het antropoceen, waarin hij zich afvraagt of de mens een pest of een zegen is voor de aarde. Voor Bureaucratie is een inktvis ontving hij in 2016 de Socratesbeker voor het prikkelendste filosofieboek van het jaar. Water werd in 2014 genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Als vaste columnist is Ten Bos te lezen in Het Financieele Dagblad.

 

Persbericht dd 3-3-2017