Actueel

Boeklancering De ondergang van het Avondland op 10 oktober in Paradiso

Op 10 oktober 2017 presenteert Boom uitgevers Amsterdam De ondergang van het Avondland op het Ondergangsfestival in Paradiso.

 

Deze beslissende klassieker van Oswald Spengler uit het interbellum blijkt juist voor onze tijd weer verrassend relevant, en wordt nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Van het boek werden honderdduizenden exemplaren verkocht. Schrijvers, filosofen, wetenschappers, politici en kunstenaars lieten zich door De ondergang van het Avondland inspireren.

 

Boeklancering in Paradiso

Het boek wordt op 10 oktober in Paradiso gelanceerd met een Ondergangsfestival. Programma en sprekers worden in de loop van de tijd bekend gemaakt.

 

LeesSpengler.nl met blogs, annotaties en samenvattingen

Waarom zouden wij Spengler nog lezen? En hoe neem je al die duizend pagina's tot je als je geen geoefende filosofielezer bent? Bij verschijnen van het boek lanceren wij de website www.leesSpengler.nl, waarin vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse auteurs met elkaar in discussie gaan over de vraag hoe wij De ondergang van het Avondland moeten verbinden met de wereld van vandaag.

 

Joris Luyendijk, René ten Bos, Marli Huijer, Willem Schinkel, Robin te Slaa en vele anderen werken al mee. Zij gaan in op vragen als: Wat zegt het boek ons over de toekomst van de democratie? Op welke manier biedt Spenglers werk ons een zinvol perspectief op de multiculturele samenleving en op de geopolitieke rol van het Westen? Had Spengler gelijk of toch niet?


Kopers van het boek krijgen toegang tot het exclusieve besloten deel van de site met:

  • verhelderende samenvattingen van alle hoofdstukken en paragrafen van het boek.
  • per hoofdstuk de belangrijkste begrippen van uitleg voorzien. Wat betekenen ‘morfologie’ en ‘kosmische tact’ bijvoorbeeld?
  • podcasts en video-colleges van Ad Verbrugge, die als geen ander thuis is in dit meesterwerk.

 

De ondergang van het Avondland

Deze eerste Nederlandse vertaling laat een breed publiek kennismaken met de wereld van Spengler. In De ondergang van het Avondland schetst Oswald Spengler een meeslepend panorama van de menselijke geschiedenis. Hij laat zien hoe culturen opkomen en vergaan, in een proces dat vergelijkbaar is met de seizoenen. Elke cultuur heeft wel haar eigen identiteit: zo streefden de antieken naar volledige aanwezigheid en reiken wij in het Westen al vanaf de Vikingen naar de oneindigheid. Maar op grond van de overeenkomsten in ontwikkeling kon Spengler voorspellingen doen over het verdere verloop van onze geschiedenis.


Veel van deze voorspellingen zijn honderd jaar later nog schrikbarend actueel. Volgens Spengler is de democratie bijvoorbeeld een voorbijgaande fase in onze cultuur. Politiek zou steeds meer in management veranderen, om over te gaan in een machtsstrijd tussen sterke leiders. Ook ontwierp hij een theorie van culturele verschillen: door culturele verschillen te benadrukken erkennen we de ander weliswaar in zijn eigen identiteit, maar maken we ook de afstand tot de ander groter.

 

‘Een intellectuele roman van de eerste orde.’ – Thomas Mann

 

Boekgegevens

Oorspronkelijke titel: Der Untergang des Abendlandes

Vertaler: Mark Wildschut

Gebonden uitgave in twee delen, met leeslint: € 89,00

 

> Te reserveren via boomfilosofie.nl of bij uw boekhandel

 

Oswald Spengler
De ondergang van het Avondland
Reserveren

De ondergang van het Avondland in Paradiso

Kaartverkoop 

Voorverkoop vanaf zaterdag 27 mei

 

Dinsdag 10 oktober
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 12,50 incl. daglidmaatschap

 

Meer informatie

> Kaarten