Filosofie

Boom uitgevers Amsterdam ontwikkelde zich in de afgelopen decennia tot een toonaangevend huis voor publicaties op het gebied van de filosofie: werk van zowel klassieke als contemporaine denkers, van Arendt tot Zizek. Daarnaast investeert de uitgeverij in nieuwe lesmethodes voor filosofie en titels voor het hoger onderwijs.  

René ten Bos: Denker des Vaderlands

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en sinds april 2017 Denker des Vaderlands. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. In 2014 verscheen zijn gelauwerde monografie Water, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorpronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen.

Klassieke filosofische werken

Boom uitgevers Amsterdam heeft verschillende grote klassieke
werken
uit de westerse filosofie in vertaling uitgebracht, waaronder werk van Hegel, Kant en Schopenhauer. Veel van het gedachtegoed van deze denkers is vandaag de dag onverminderd relevant en actueel. Vanuit die overtuiging maken wij klassieke filosofische werken toegankelijk voor een breed publiek. 

Contemporaine denkers

Ook hedendaagse denkers ontbreken niet in ons aanbod. Contemporaine auteurs uit Nederland en Vlaanderen, zoals Ad Verbrugge en Marli Huijer, kiezen voor Boom uitgevers Amsterdam. Daarnaast vertalen wij werk van buitenlandse filosofen zoals Peter Sloterdijk en Slavoj Zizek, die vernieuwende en soms controversiële ideeën uitdragen.  

“Peter Sloterdijk is de meest beroemde, beruchte, barokke, buitenissige, bizarre, begeesterde cultuurfilosoof van Duitsland” - Trouw

Uitgaven voor het voortgezet en hoger filosofie-onderwijs

Voor het voortgezet en hoger onderwijs zijn wij actief als uitgever van leerboeken, basisboeken en naslagwerken op het terrein van de filosofie. Voor het voortgezet onderwijs zijn er de lesmethodes Durf te denken en Big History. Een vakoverschrijdende oriëntatie op de wetenschappen. Big History is de eerste Nederlandstalige methode voor het gelijknamige schoolvak en behandelt 13,8 miljard jaar geschiedenis in één schooljaar. Studenten in het hoger onderwijs vinden een uitgebreid aanbod aan basisboeken over onder meer cultuurfilosofie, techniekfilosofie en logica.

 

Online: Filosofiebank.nl

In 2013 ging een groot project van start: Filosofiebank.nl

Dit is een volledig doorzoekbare digitale filosofiebibliotheek waar scholieren, studenten, cursisten, docenten en vakfilosofen tienduizenden pagina’s vinden. Filosofiebank.nl maakt superieure Nederlandse edities en vertalingen van de grootste filosofieteksten overal en altijd toegankelijk.

Blijf op de hoogte van onze uitgaven en activiteiten

Bezoek de webshop Boomfilosofie.nl

Uitgelicht

Achterblijven

Marli Huijer
Bekijk

Gastvrijheid

Jacques Derrida, Anne Dufourmantelle
Bekijk
Catalogus 2018
Bekijk online